podmlađivanje kože lica

Podmlađivanje lica je način da lako i jednostavno uklonimo sve tragove, nepravilnosti i umor i vratimo mu blistavost, svežinu i mladalački izgled.

Šta je to što ujutro prvo ugledate kada se spremate za novi dan? 

Šta je to što prvo primetite kod drugih? 

Kada ste krenuli sa negom, koji deo tela je bio u pitanju? 

Čemu ste najviše nege posvetili tokom života? 

Uglavnom je odgovor na ova pitanja – lice.

Potpuno je jasno koliko nam je lice važno i koliko mu pridajemo značaja, iz više razloga, a naročito sa stanovišta lepote. Nažalost, isto to lice pamti sve i na njemu se prvo ogleda uticaj svih faktora iz okruženja, našeg načina života a na kraju na njemu prepoznajemo i prve znake strarenja. Bore, hiperpigmentacija, gubljenje tonusa i izraženi podočnjaci su ono što nam godine donose i uzroci zašto nam se naš odraz u ogledalu sve manje sviđa. 

Na našu sreću taj odraz može da se promeni na bolje uz pomoću tretmana za podmlađivanje lica koji su danas dostupni, i koji našem licu vraćaju svežinu, jedrinu i skidaju bore.

Pre nego što zakoračimo u svet tretmana za podmlađivanje, dobro je znati i shvatiti šta sve dovodi do starenja kože lica, i zašto to nisu uvek i samo godine iza nas.

Uzroci starenja kože lica

Lice je neosporno najizloženije dejstvu raznih faktora iz okruženja koji su ujedno i okidači koji dovode do starenje kože. Međutim ovo je samo jedan i nama najvidljiviji uzrok starenja. Lice je odraz i svega onoga što se dešava u našem organizmu i određenog načina života. Iako je jasno da naše celokupno telo sa godinama gubi svoj mladalački izgled, jedrinu i menjaju mu se karakteristike, istina je da koža lica nekada zna da promeni karakteristike i izgleda starije i pre prirodnog procesa starenja. 

Kao glavne faktore koji utiču na starenje kože lica možemo izdvojiti:

  • Uticaj spoljnih faktora

Sunce, UV zraci, vetar, čestice prljavštine i prašine sve su to faktori okruženja koji svakodnevno, celog života deluju direktno na naše lice. UV zračenje je svakako jedan od najintenzivnijih faktora starenja kože, jer UV zraci prodiru direktno u kožu, dovodeći do gubitka i oštećenja kolagena i smanjenja elastičnosti kože. Ova oštećenja su glavni razlog formiranja bora, hiperpigmentacije i gubitka čvrstoće kože.

  • Životni stil

Naše životne navike određuju mnogo toga, počev od zdravlja i vitalnosti pa sve do našeg izgleda. Tako pušenje, učestalo konzumiranje alkohola, neredovna i nezdrava ishrana zajedno sa stresom i nedostatkom sna ostavljaju vrlo jasne i izražene posledice na izgled kože lica. Ovo su ujedno i glavni faktori preranog starenja lica i razlog što pojava bora, podočnjaka i gubljenje tonusa nema mnogo veze sa godinama.

  • Genetika

Izgled naše kože, njena struktura, ten i karakteristike su odraz i genetskih faktora. Ovo svakako ne treba da nam bude izgovor i da genetiku uzimamo kao faktor na koji ne možemo da utičemo. Na ove faktore možemo da utičemo kroz negu, poznavanje našeg tipa kože, kao i načina na koje možemo da održimo mladolikost i svojstva kože. 

  • Smanjena proizvodnja kolagena i elastina

Dok do smanjena kolagena i samim tim elastičnosti kože može doći pod uticajem faktora iz okruženja, oni su isto tako deo procesa starenja. Sa godinama naš organizam postepeno smanjuje proizvodnju kolagena i elastina, proteina koji su od suštinske važnosti za čvrstoću, elastičnost i hidrataciju kože. Ovaj prirodni proces dovodi do pojave bora, opuštene kože i gubitka tonusa.

Razumevanje faktora koji su doveli do starenja kože je jedan od glavnih preduslova za izbor tretmana za podmlađivanje lica, ali isto tako i za održavanje rezultata postignutih tretmanima. 

Tretmani za podmlađivanje lica

Danas je estetska medicina razvijenija nego ikada pre, što u prevodu znači da nam donosi izuzetno veliki broj tretmana za podmlađivanje. Ali isto tako nam daje opciju da skoro svaki problem sa kožom lica možemo da rešimo vrlo uspešno i jednostavno.

najbolji tretman za podmlađivanje lica

Među najpopularnije tretmane za podmlađivanje lica spadaju:

Botoks 

Botoks je verovatno jedan od najpoznatijih tretmana za podmlađivanje i uklanjanje bora sa lica. Pretežno se koristi za smanjenje bora na čelu, oko očiju (nazvane i „bore smejalice“) i između obrva. Botoks se ubrizgava u tačno određene regije na licu i parališe mišiće koji izazivaju bore, a ujedno na taj način sprečava nastanak bora u tom delu. 

Rezultati postignuti botoksom su izuzetno brzo vidljivi i ono zbog čega je botoks izbor većine kada su bore u pitanju jeste što on deluje i na duboke bore. Vrlo je jednostavan tretman, efekti su odmah uočljivi i nakon tretmana možete da se vratite svakodnevnim aktivnostima bez perioda oporavka.

Hijaluronski fileri

Podjednako popularan kao i botoks, jeste tretman podmlađivanja hijaluronskom kiselinom, supstancom koja se prirodno nalazi u našoj koži. Osnovna funkcija hijaluronske kiseline jeste da privlači vodu, čime hidrira kožu i popunjava fine linije. Hijaluronskim fierima možete tretirati sve regije lica i vrlo je efikasan način za popunjavanje bora, vraćanje volumena ali i kontura licu. Hijaluronski fileri su i način za podmlađivanje usana, tako što im se vraća prirodna punoća i crte, bez efekta prenaglašavanja. 

Hemijski piling

Ovaj tretman se zasniva na nanošenju određenih koktela aktivnih supstanci na kožu sa ciljem da se uklone površinske ćelije i podstakne proces regeneracije kože. Hemijski piling pored toga što dovodi do poboljšanja izgleda kože, vrlo se efikasno koristi i za rešavanje različitih problema kože, uključujući fine linije, bore, pigmentaciju, akne i ožiljke. Postoje različite vrste hemijskog pilinga u zavisnosti od toga šta želite sa istim da postignete. Dubinski piling nosi sa sobom najduži period oporavka i često su ovi pilinzi praćeni ljuštenjem kože u određenom periodu. Ali isto tako postoje i oni koji nude osveženje izgleda, bez perioda oporavka i efekat koji često nazivamo kao da smo se dobro naspavali i skinuli umor sa lica.

Mikrodermoabrazija

Predstavlja neinvanzivni tretman u vidu pilinga gornjeg sloja kože pomoću mikroskopskih kristala ili dijamantskog vrha. Mikrodermoabrazija pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože, podstiče regeneraciju i poboljšava izgled pora. Ovaj tretman može da bude zaseban tretman ili deo paket tretmana usmerenih na podmlađivanje lica. Između ostalog može da se kombinuje sa hemijskim pilingom i laserskim liftingom. 

Laserski tretmani podmlađivanja lica

Laserski tretmani podmlađivanja su vrlo efikasne tehnike koje uz pomoć laserskih zraka deluju na kožu lica kako bi se poboljšala tekstura kože, smanjile bore, uklonila pigmentacija i postigao pomlađen izgled kože. Postoje različite vrste laserskih tretmana, kao što je 4D podmlađivanje tehnika koja dovodi do stimulacije kolagena, vraćanja tonusa i kontura lica.

Laserskim tretmanima i korišćenjem neablacionih lasera možete ukloniti podočnjake i delovati na okoloočnu regiju, koja je prva na udaru bora i pokazuje ne samo znake starenja već i pogrešne nege i umora. Laserski tretmani imaju prednost što deluju na male delove kože, ostavljajući okolna tkiva netaknuta, što smanjuje vreme oporavka.

Facelift

Facelift je sigurno jedna od tehnika podmlađivanja za koju je većina čula i to ne bez razloga. U estetskoj medicine facelifting se koristi izuzetno dugo, ali je danas zahvaljujući razvoju tehnologije dobio i svoje neinvazivne alternative. Jedna od njih je i trenutno najpopularnija metoda podmlađivanja u Evropi nucleofill lifting. Nucleofill Lifting specijalno je dizajnirana metodologija ubrizgavanja aktivne supstance koja podstiče produkciju kolagena i vraća volumen licu. Ono što ova tehnika donosi jeste i efekat podizanja i zatezanja lica što se nastoji postići i hirurškim metodama faceliftinga. Nucleofill metoda je izuzetno efikasna u  tretiranju okoločne regije i sitnih bora koje se zbog mimike najviše pojavljuju u ovom delu.

Biorevitalizacija

Biorevitalizacija je jedan od najboljih metoda za očuvanje kvaliteta i osnovnih karakteristika kože, a ujedno je i način da se koži lica vrati tonus i pređašnji izgled. Ovaj  tretman dubinske mezoterapije se često koristi za poboljšanje hidratacije kože, smanjenje bora i finih linija i podizanje opšteg tonusa kože. Ključni element biorevitalizacije je primena inekcija koje sadrže supstance koje podstiču regeneraciju kože. Tretman je bezbolan, vrlo jednostavan i donosi brze rezultate. Pored podmlađivanja lica ovaj metod je odličan i za regeneraciju i podmlađivanje regije dekoltea. 

Metode, tretmani i tehnike podmlađivanja se skoro pa svakodnevno razvijaju dajući nam mogućnost da za sebe izaberemo način da podmladimo lice koji odgovara našim ličnim preferencijama. Upravo brojnost i raznovrsnost tretmana donosi dilemu i pitanje kako da znam da je određeni tretman baš za mene i moju kožu. Naravno da i za ovo postoji odgovor.

Kako izabrati najbolji tretman podmlađivanja lica za sebe

Odluka o izboru tretmana podmlađivanja lica koji će upravo vama doneti najbolje i željene rezultate možda ne deluje tako jednostavno na prvu, ali uz adekvatnu podršku može da bude.

Naravno da ćete uvek krenuti od identifikovanja svojih problema i trenutnog stanja lica, kao i preferencija i jasnog definisanja želja. Možda želite da uklonite samo vidljive bore, možda su to ipak podočnjaci a nekada imamo utisak da bismo menjali sve na licu.
Najbolji način da vaša odluka bude u skladu sa vašim željama i potrebama jeste da zakažete konsultacije sa stručnjakom iz oblasti estetske medicine. Na Klinici za estetsku medicinu naš tim na čelu sa Dr Jelenom Glavinić je tu da uradi detaljan pregled trenutnog stanja vašeg lica, da sasluša vaše želje i preferencije i da predloži tretmane koji su baš za vas.

estetska medicina

Zajedno sa vama postavićemo ciljeve koje želite da postignete u procesu podmlađivanja lica, predstavićemo vam predlog tretmana koji bi vama doneli najviše koristi i željene rezultate i definisati plan za sprovođenje tretmana. Takođe ćemo ustanoviti plan nege nakon sprovedenih tretmana kako bi rezultati koje dobijemo trajali što duže. Ukoliko možda budete želeli dodatne tretmane ustanovićemo kada je najbolje vreme za njih.

Klinika Dr Jelena Glavinić iz Beograda je tu da vas podrži na sve moguće načine u procesu podmlađivanja lica, a ukoliko to želite i vašeg tela. Naša ideja koju pokušavamo da ostvarimo jeste da naši klijenti izađu sa klinike sa osmehom i zadovoljstvom, koje i mi osećamo nakon što im postignemo očekivane rezultate.

Nemojte oklevati, budite hrabri i napravite prvi korak ka podmlađivanju lica, brisanju godina i svega što je vaše lice zapamtilo. 
Zakažite vaš tretman podmlađivanja već sada, i ostavite sve te godine iza vas gde im i jeste mesto.

CTA Message

Pozovite nas Pošaljite upit

Pogledajte još