Restaurativna stomatologija jedna je od osnovnih grana u dentalnoj medicini koja se bavi nadoknadom čvrstih zubnih tkiva odgovarajućim stomatološkim materijalima. Osnovni zadatak ove grane je da se zubu vrati prvobitan oblik, a time i njegova funkcija. Gubitak čvrstih zubnih tkiva nastaje najčešće kao posledica karijesa, traume ili erozivnih promena. Nadoknada čvrstih zubnih tkiva poznata je u narodu kao plombiranje zuba.

Kompozitni ispuni

U današnje vreme je veoma bitan estetski efekat, tako da se u našoj ordinaciji koriste isključivo kompozitni ispuni odnosno bele plombe. Više ne postoji dilema oko toga da li su bele plombe bolje od sivih plombi, da li su dovoljno dobre i za bočne zube, jer su kompozitni materijali toliko usavršeni da su potpuno potisnuli upotrebu amalgamskih (sivih) plombi.

Šta je karijes zuba?

Karijes je hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje napreduje progresivno i dovodi do razaranja zuba. U najvećem broju slučajeva počinje na površini zuba i razgradnjom gleđi odakle se progresivno širi u dubinu i širinu zahvatajući ostale strukture zubnog tkiva. Najčešći uzroci nastanka jesu neadekvatna oralna higijena i ishrana bogata sećerima. Karijes može da prođe potpuno asimptomatski, međutim daleko češće izaziva bol, što pacijenta i navede da se javi stomatologu. Karijesno izmenjeni zubi moraju se obavezno sanirati.Ukoliko se karijes ne sanira na vreme dolazi do njegovog napredovanja tako da zahvata i vitalni deo zuba (pulpu). U ovom slučaju menja se i terapijska procedura sto će rezultirati i endodontskim tretmanom (poznatije kao vađenje živca).

Endodoncija (lečenja kanala korena)

Unutar krune i korena zuba nalazi se zubni nerv koji može da oboli usled napredovanja karijesne lezije ili usled povrede zuba. U takvim situacijama pristupa se lečenju kanala korena zuba čiji je cilj da sačuva zub od vađenja. Endodontskim tretmanom eliminišemo oštećenu ili inficiranu pulpu,a u tu svrhu koriste se posebno dizajnirani instrumenti koji doprinose brzoj eliminaciji infekcije i efikasnoj sanaciji zuba. Endodontska procedura nekada zahteva i višeseansno lečenje, zato je potrebno strpljenje kako pacijenta tako i lekara.

Zakažite besplatne konsultacije

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja a možete zakazati i besplatne konsultacije.

Pišite nam putem kontakt forme i odgovaramo u najkraćem mogućem roku.

    Pogledajte još