Šta je Botoks?

Botoks (botox), odnosno Botulinum toxin A je pročišćeni protein koji proizvode bakterije clostridium botulinum. Registrovan je kao lek u našoj zemlji pod komercijalnim nazivom Botox (za upotrebu u estetske svrhe), i sme da ga izvodi samo kvalifikovan lekar estetske medicine.

Kakav se efekat postiže primenom Botulinom Toxina?

Tretman botoksom nezamenljiv je u antiage-ingu kada je uklanjanje mimičnih bora u pitanju. Mnogi ga nazivaju holuvudskim tretmanom i čarobnim štapićem za brisanje bora i godina sa lica.

Primenjuje se pre svega u tri regije:

Regija čela – javljaju se vertikalne brazde i bore

Između obrva – deo gde se javljaju bore mrštalice

Okoloočna ili periokularna regija – bore smejalice i bore oko očiju

Aplikovanjem botox-a u tačno određene tače, deluje se direktno na sam mišić koji boru stvara, tako što se onemogućava odnosno slabi njegova aktivnost (mimika), te se onemogućava nastajanje bora tamo gde su obično najizraženije, a uz to se ublažavaju već postojeće.

Botox opušta mišiće u tretiranoj zoni, te se postiže efekat brisanja i duboko urezanih bora.

Botox se poslednje 3 decenije primenjuje u medicini – neurologiji i oftalmologiji, a za tretiranje bora i lečenje prekomernog znojenja zvanično je odobren 1987. 

Kako izgleda tretman Botoxom?

Tretman Botulinum Toxin-om kratko traje i gotovo je bezbolan. Pre samog tretmana, koža lica se temeljno čisti od šminke i nečistoća, nakon čega se nanosi anestetska krema u regijama u kojima se Botox aplicira. 

Botox se ubrizgava u tačno određenim tačkama pomoću čega se postiže gore pomenuta relaksacija mišića.

Odmah nakon tretmana pacijent može nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, te ne postoji poseban period oporavka. U narednih dan-dva je preporuka da se izbegava fizička aktivnost, korišćenje saune, bazena, sunčanje.

Konačan rezultat tretmana botoksom vidi se nakon 10 dana do 2 nedelje. Efekat traje 4 do 6 meseci, te je u ovim vremenskim intervalima, preporuka da se tretman ponavlja.

Kada je pravo vreme za Botox?

I ovde, kao kod hijaluronskih filera, ne postoji univerzalna formula kada treba početi sa primenjivanjem Botulinum Toxin-a. Predrasuda je da su 20-te godine preuranjeni period, s obzirom na to da su kod pojedinih pacijenata i tada vidljive mimične bore. Stoga je preporuka lekara da je uvek bolje tretirati ih u samom začetku, i sprečiti nastanak novih, nego čekati da postanu duboko urezane.

Uz pomoć Botox-a, čuvamo mladalački izgled i usporavamo starenje.

Zakažite besplatne konsultacije

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja a možete zakazati i besplatne konsultacije.

Pišite nam putem kontakt forme i odgovaramo u najkraćem mogućem roku.

    Pogledajte još