Stomatološka protetika jedna je od najvažnijih oblasti dentalne medicine koja omogućava nadoknadu izgubljenih zuba. Dve velike grane stomatološke protetike jesu: mobilna protetika i fiksna protetika. Zahvaljujući stomatološkoj protetici nećemo samo nadoknaditi izgubljene zube i ispuniti estetska očekivanja pacijenta, već ćemo vratiti funkciju oralnog aparata koja se gubitkom zuba narušava.

Mobilna protetika

Kada je situacija u usnoj duplji takva da fiksni protetski radovi nisu izvodljivi, stomatološka protetika nudi mogucnost izrade mobilnih protetskih nadoknada. U okviru mobilne protetike izradjuju se različite vrste zubnih nadoknada koje nisu trajno cementirane i koje pacijent može sam da skine. U mobilne protetske nadoknade ubrajaju se različite vrste parcijalnih i totalnih proteza.

Fiksna protetika 

Fiksna stomatološka protetika bavi se izradom nadoknada koje se cementiraju na preostalim zubima. U savremenoj stomatologiji pojam stomatološka protetika gotovo da nas sve asocira na fiksne protetske nadoknade, koje su zbog svojih kako estetskih, tako i funkcionalnih zahteva koje ispunjavaju, gotovo potisle izradu mobilnih nadoknada. U fiksne protetske nadoknade ubrajamo-metalokeramičke krunice, bezmetalne krunice, zubne mostove, keramičke vinire ili fasete, kao i krunice ili proteze na implantima.

Metalokeramičke krune

Ove krunice u svojoj unutrašnjosti poseduju metalnu kapicu (izađuje se od legura metala) na koju se sa spoljašnje strane nanosi keramika u cilju postizanja estetskih efekata. Uklanjanje zubne supstance (brušenje zuba) za izradu metalokeramičkih krunica nešto je veće u poređenju sa bezmetalnim krunicama. Jedna od mana metalokeramičkih krunica jeste mogućnost pojave sivog ruba u obliku polumeseca na prelazu zuba, do čega dolazi usled povlačenja desni u funkciji vremena.

Bezmetalne krunice

Predstavljaju vrstu visokoestetskih nadoknada u potpunosti izrađenih od keramike. Osim što oponašaju prirodne karakteristike zuba i propuštaju svetlost kao prirodan zub, njihova unutrašnjost je izrađena od materijala koji su potpuno biokompatibilni, što znači da ne izazivaju reakcije okolnih tkiva. Uklanjanje zubne supstance (brušenje zuba) daleko je manje u poređenju sa metalokeramičkim krunicama. U najvećem broju slučajeva bezmetalne krunice izrađuju se od cirkonijuma ili litijum-disilikatne keramike. Tako napravljena krunica lagana je i providna, a otporna koliko i prirodan zub.

Keramički viniri ili fasete

Najkvalitetnije rešenje u estetskom pogledu za sve pacijente koji su nezadovoljni oblikom, veličinom i bojom zuba predstavljaju upravo keramički viniri ili fasete. To su tanke keramičke ljuspice koje se postavljaju na prednji deo zuba. Prednja površina zuba može prethodno biti izbrušena ili nebrušena ako govorimo o NON-PREP vinirima. Izrađuju se u zubotehničkoj laboratoriji na osnovu otiska Vaših zuba od bezmetalne keramike koja ima gotovo iste karakteriske kao prirodan zub.

Zubni mostU slučajevima kada u vilici nedostaje jedan ili više zuba, pod uslovom da je bezubi prostor ograničen prirodnim zubima, može se izraditi zubni most. Preostali zubi će u tom slučaju predstavljati nosače protetske nadoknade koja će prazan prostor ispuniti veštačkim zubima. U zavisnosti od materijala koji se koristi razlikujemo metalokeramičke i bezmetalne zubne mostove

Fotografije PRE i POSLE

Stare krune zamenjene novim cirkonijum krunama:

Stare cirkonijum i metalokeramičke zamenjene novim cirkonijum krunama:

Zamena velike kompozitne plombe cirkonijum krunom:

Cirkonijum krune:

Zakažite besplatne konsultacije

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja a možete zakazati i besplatne konsultacije.

Pišite nam putem kontakt forme i odgovaramo u najkraćem mogućem roku.

    Pogledajte još